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GB training Summary of Question Period 
(including questions related to Bill 40, the application of which is suspended until further 

notice) 
 
 
 

Is it accurate to say that a GB can modify its 
membership, particularly the number of 
parents sitting on the GB? 

There is an annual consultation from Council 

before the Executive Committee adopts the 
final resolution in May. 

Once a principal assumes the function of a 
GB for lack of quorum 3 consecutive times 
(s. 62 EA), can this situation be reversed? 

This is an exceptional situation. If the 
conditions change, council can reverse the 
situation. Council can also determine a 
specific period at the beginning of the 
suspension. 

Are LBPSB GB members covered by liability 
insurance? 

Yes, the School Board must assume the 
defence of any GB member who is 
prosecuted in the exercise of their GB 
functions, but may ask for the reimbursement 
of the defence expenses in cases of criminal 
proceedings or if the GB member acted in 
bad faith. 

A substitute can only vote if their 
presence is needed for quorum? 

A substitute can vote if they are sitting in 
place of an absent member. 

Can a substitute sit in temporarily if a 
member must excuse themselves 
because of a conflict of interest? 

A member excusing themselves for conflict 
of interest is still considered present at the 
meeting but may not vote on the 
proposition. The substitute only sits if the 
member is absent of the meeting. 

Should the budget be posted or distributed 
with the minutes? 

The budget is a public document once it is 
 

Can all members of the GB, including staff, 
be included in the voting process for the 
chair? 

Yes. Section 56 of the Education Act states 
that all members of the GB choose the 
chair. However, the chair must be a parent. 

If a school does not have a PPO does the GB 
take on that role? 

PPO has a specific mandate (sections 
96-96.4 of the Education Act). Mainly, it 
supports the GB in the implementation of the 

 

If a parent has an issue with a specific 
academic orientation does that go to the GB? 

In the context of evaluating the Educational 
Project only. 

asking school GB's on their composition, 

passed by the school's Governing Board. 

school's Educational Project and encourages 
parents' participation and collaboration. 
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If a child graduates from school before the 
two-year term is up, does the parent of 
that child remain on GB? 

In that situation, the parent can remain a 
GB member until the next AGA (Section 
55 EA). Not to be confused with a Parent 
Commissioner who can finish their term of 
2 years even if their child has graduated 
(s. 47 EA). 

If a substitute is used to replace a member 
who has vacated, how is the substitute 
replaced 

Substitutes c
AGA. 

Bill 40 (suspended): Half parents on the GB 
are elected at the AGA on even years and 
half on odd years. How does it work in the 
first year? 

S. 54 EA with proposed modification of 
Bill 40: 
representatives on the governing board is 
two years and the term of office of the 
representatives of other groups is one year. 

 Half of the parent representatives are elected 
for a term beginning on an odd-numbered 
year and the other half, for a term beginning 
on an even- numbered year. In the case of a 
new governing board, the elected parents 
shall determine who among them is to have 
a one-year term. 

  

an't be replaced until the next 

The term of office of parents' 
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Bill 40 (suspended): Can a PC rep be a rep 
on a Board of Directors of a Service Center? 

Yes. Criteria (s. 20 of the Act Respecting 
School Elections with proposed modifications 
of Bill 40): 

 
(1) be the parent of a child admitted to 
educational services provided by the school 
service centre; 

 
(2) be entitled to have his name entered 
on  
electors; 

 
(3) have been domiciled in the school 

 
more; 

 
(4) sit as a parent representative on the 
governing board of a school or of a vocational 
training centre that is under the jurisdiction of 
the school service centre or as a parent 

board of directors; and 
 
(5) not be a member of the school service 

 

Can a policy or program affecting students be 
discussed at a GB meeting? 

Yes, during the public question period, but it 
must be pointed out that references to 
individual students or teachers cannot be 
discussed at the GB. GB members must be 
mindful that any issue that is clearly directed 
at a specific child or specific teacher or parent 
should be directed to a private conversation. 

Bill 40 (suspended): Does the 

under Bill 40? 

Under Bill 40, the GB will still be composed 
of parents, staff, a community member, and 
where applicable, a daycare representative 
and a student representative. The number of 
GB members will be established at 12. 

Are teacher substitutes voted at the AGM? They determine their own election procedure 
at their own meeting (s. 48 EA). Normally 
that would happen at the same time as they 
elect their members (s. 51.1 EA). 

Are Daycare Operating funds considered 
public? 

The Daycare budget must be presented to 
GB, it is a public document. 
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Is a homework program run by the daycare 
open to have volunteers? Can that be 
discussed at a GB meeting? 

Yes 

Are any GB members able to add items to a 
GB agenda? Does it matter where new items 
are added to the agenda? 

The process for adding questions and 
building agendas is covered in the internal 
rules of the GB. The chair can also ask for 
additions at the beginning of the meeting. 
Where those new items go on the agenda is 
at the discretion of the chair. 

Can the principal veto an agenda item? No, but GB members must understand that 
certain questions may require information or 
consultation with staff that cannot be obtained 
at the last minute. Certain items may also fall 
outside the mandate of the GB. 

What is the primary obligation of the 
Governing Board? 

To fulfill its mandate as per the Education 
Act (sections 74-95 EA). All decisions must 
be taken in the best interests of the 
students. 

Does Bill 40 change the mandate of the 
Governing Board? 

As the bill stands, the mandate is 
fundamentally unchanged. 

Who controls the GB budget? Who manages 
it? by the Principal (s. 95 EA). The school 

manages the dispensing of the funds. 

Can there be an internal rule on how a 
member is removed? For example, if they 
miss multiple meetings. 

The GB does not have the right to remove 
them. It can only be explicit with them about 
their responsibility as a member and discuss 
the possibility that they consider resigning if 
they cannot fulfill the mandate. 

Does the agenda have to be posted on-line? 
Does it have to be made available to the 
public? 

There is no format dictated by law as to how 
it is posted. You are not obliged to post it on 
the website. That is a convenience. It is 
understood that any agenda is a draft until 
approved at the meeting. 

If a GB member is also a Home and School 
member, is that a conflict of interest? 

So long as there is no personal benefit for a 
Home and School member there is no conflict 
of interest. A GB member in a conflict of 
interest must disclose it and abstain from 
discussing and voting (s. 70 EA). Remember, 
however, that it is the GB which is giving the 
H&S permission to operate in the building. 

The GB adopts the school's budget proposed 
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If Home and School has been raising 
money and wants to spend it, does that go 
back to the GB to spend it? Is it GB or H&S 
that decides upon how money is spent? 

Contributions received for Home and School 
fundraisers should be returned to the school in 
a bank account controlled by the school and 
supervised by the Governing Board (s. 94 EA). 

Does Home and School have to come to 
Governing Board to get permission to spend 
their funds? 

Specific fundraisers are designed for specific 
expenses. The funds raised are designated 
for those expenses and should be dispensed 
as such, as approved by the GB. 

Many schools now use car-pooling instead of 

liability? Does the principal need to bring the 
forms back to GB for proof? 

Conditions concerning car-pooling are clearly 

Field Trip policy Addendum E. It is the 
responsibility of the school principal to ensure 
that the necessary forms are completed. It is 
not necessary for the GB to review those 
forms. 

Is there anything in the Education Act which 
limits the length of a GB meeting? Does a 
caretaker have to be present for a GB 
meeting to extend beyond the time of their 
shift? 

Internal rules should dictate the process for 
extending a meeting regardless of the 
circumstance. A caretaker does not have to 
be present for a Governing Board meeting to 
be held so long as the principal of vice 
principal is present at the meeting. 

The agenda does not need to be posted but 
the dates, times and minutes do? 

Yes. Minutes are public documents. The 
public must be aware of when public 
meetings are held and be aware of the 
outcomes of those meetings. 

bussing for field trips. What is the GB's defined in the LBPSB's Extracurricular and 




